Skip to content

Maistettu: Château Saint Estève d’Uchaux Cuvée Thèresé 1999

picture-8-1.jpgOutojen juomien saaga jatkuu! Nyt vuorossa viini, jonka etiketti vihjaa, että juomassa on useampikin asia pielessä. Viini on vuotta vaille vuosikymmenen ikäinen, mikä olisi varsin järkeenkäypää, jos kyseessä olisi barolo, bordeaux tai Riojan gran reserva, mutta näin ei ole asianlaita. Kyseessä on valkoviini Côte du Rhône Villages AC:lta, Rhônen tilkkutäkkiappelaatiolta, joka tunnetaan parhaiten nuorena nautittavista peruspunaviineistä. Lisäksi viini on tehty sataprosenttisesti viognier-rypäleestä, josta tehdyt valkoviinit tavataan naukkailla parin vuoden sisällä pullotuksesta. Mielenkiintoista!

Pullo päätyi haltuuni noin vuosi sitten, kun harhauduin Saint Estèven aristokraattisille tiluksille matkalla tunnetuimmille punaviinipalstoille. Astellessani kartanon päärakennukselle minua tervehti ladatun haulikon sijasta tilusten omistaja, periranskalaisen elegantti kreivitär, joka esitteli viininsä mielellään. Maistatettuaan kellarissa punaviininsä, hän avasi pullon Cuvée Thèreséa ja kertoi, että viini on hänen silmäteränsä: poikkeuksellinen tuote, jota tehdään ainoastaan parhaina vuosina ja silloinkin vain tarkoin valikoiduista rypäleistä.

picture-1.pngKiva tarina, mutta miltä se maistuu? Viini on väriltään intensiivisen kultainen (lähes sauternes-viinin sävyinen), sen varsin kehittyneessä tuoksussa on vahaa, kuivattua aprikoosia, rusinaa ja märkää olkea. Täyteläisessä maussa on aprikoosia, hunajaa ja hentoa pähkinää. Intensiivinen makumaailma peittää näppärästi alleen 14,5 % alkoholipitoisuuden; kuin ajaisi ylinopeutta Ferrarilla ilman että huomaa sitä itse. Hieno viini!

Advertisements
3 Comments Post a comment
 1. Pena #

  Muistaakseni tämä Threse on väkevöity viini. Pitäneekö paikkansa ?

  maaliskuu 27, 2008
 2. Arto K. #

  Runsas alkoholitaso on uskoakseni puhtaasti Etelä-Rhônen armottoman auringon tuottamaa, eli alkoa ei ole lisätty käymisen jälkeen tai sen aikana. Sain pari vuotta sitten lasiini niin vahvaa ja sokerista Amaronea, että epäilin jo viinalla leikkaamista, chaptalisointia tai jotain muuta vippaskonstia, mutta syyksi paljastui pirullisen kuuma kesä yhdistettynä myöhäiseen sadonkorjuuseen. Taitaa olla tuttua puuhaa myös Etelä-Rhônessa. Kiitos kommentista!

  maaliskuu 27, 2008

Trackbacks & Pingbacks

 1. Maistettu: Louis Jadot Chassagne Montrachet 2002 « Viinipiru - se vie koko käden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: