Skip to content

Museum Real Reserva 2002

Tällä kertaa lasissa on sataprosenttinen tinto del pais, suomalaisten suosikkirypäle Costa Del Solin ajoilta, joka tunnetaan paremmin nimellä tempranillo. Kyseisestä rypälelajikkeesta tehdään usein suuntuntumaltaan pyöreitä viinejä, jotka ovat helposti lähestyttäviä maltillisten tanniinien ja happojen vuoksi. Mikäli köynnökset kasvavat viileämmällä seudulla, esimerkiksi muutama sata metriä meren pinnan yläpuolella, kuten Ribera del Duorossa, tuottaa tempranillo viinejä, joiden rakenne on jämäkämpi.

Museum Real Reserva
(17,80€) tulee Cigalesista, Kastilia-Leónin alueelta, yli puolen kilometrin korkeudelta. Cigales on melko tuore tapaus Espanjan virallisella viinikartalla, sillä sille luotiin DO-luokitus vasta reilu viisitoista vuotta sitten. Viini on viettänyt 2 vuotta ranskalaisessa tammessa ja vuoden pullossa.

Viini on väriltään granaattinen. Sen tuoksu on mausteinen, mutta toisin kuin sellaisten viinien kohdalla, joiden teossa on keskitytty rypäleiden sijasta kellarialkemiaan, Museum Realin mausteisuus ei tukahduta hedelmää ja dominoi tuoksumaailmaa diktaattorin elkein. Nautiskelija ei kohtaa lasissaan joulumausteiden versiota pastoraalisinfoniasta, vaan viinillisen viinin, jonka nahkaista poljentoa tukevat kahvin ja karamellin aromit. Kulisseissa, näkymättömissä mutta läsnä olevana, soittelee kamarimusiikkia boysenmarja. Yhdistelmä toimii ainakin oktaavin verran paremmin kuin nämä karseat kielikuvat.

Museum Realin maku jatkuu aromimaailman tunnelmissa, mutta selvästi tuoksua hedelmäisempänä. Intensiivistä flavorimaailmaa tukevat kihelmöivät hapot, joita on tarjolla ilahduttavan paljon. Pitkässä loppumaussa on tammen jäljiltä mokkaa. Viinin tanniinit ovat kypsät, mikä tekee suuntuntumasta varsin silkkisen.

Museum Real Reservan kosiskeleva maku on lähes yhtä syntinen kuin ajatus sen kesken jättämisestä. Tarjolla on vedet kielelle herauttava massiivinen makuhyökkäys, joka tuottaa suurta iloa nautiskelijalle. Lisäpisteet vineto ansaitsee hienosta pullostaan, jonka etiketti on hakattu metallista. Kyseessä on tähän hintaan löytö, ei sen vähempää.

Vinkki: nauti viini asteen pari viileämpänä kuin viinikaanonin sumputtama intuitiosi neuvoo (noin 19c)!

Kenelle: Sille, joka kaipaa vaihtelua Italian ja Ranskan isopäisiin viineihin
Kenelle ei: Sille, joka vastustaa kypsyyttä tai hyvää makua kaikilla elämän osa-alueilla

Mikä: Tempranillosta valmistettu riojalaisten haastaja Alkon tilausvalikoimasta, jonka hinta-laatu-suhde on mainio

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: