Skip to content

Maistettu: Pierrafeu Fendant du Valais 2005

Tämän kerran kummajaisviini tulee Sveitsistä, jonka viineistä ei juurikaan maan rajojen ulkopuolella supista. Mahtaako sveitsiläisissä viineissä olla jotain vikaa? Huoli hiiteen, tuntemattomuus ei kieli laadun puutteesta. Sveitsi on muinainen viinimaa, jonka tuotannolla on katkeamaton historia Rooman imperiumin alkuahämärään saakka. Mutta miksei käkikellomaan viinejä tunneta?

Sveitsiläisiä viinejä ei tunneta Suomessa, kuten ei muuallakaan Euroopassa. Yhtälön muuttujat ovat seuraavat: 1.) vuoristoinen territorio, jolla on niukasti viljelystilaa 2.) viinin suuri kysyntä kotimarkkinoilla ja 3.) roppakaupalla rahaa (aiemmin natsikultaa, tätä nykyä ruplia). Niukan tuotannon, suuren kysynnän ja korkean elintason kohtauspisteessä syntyy viinejä, joiden lähtöhinnat ovat niin korkealla, etteivät ne kiinnosta naapurimaiden xenofoobeja. Tilastot kertovat, että vain 2% sveitsiläisestä viinistä kuljetetaan vieraille markkinoille. Tämä lähtötiedoksi ja sitten asiaan.

Pierrafeu Fendantin (15,41 €) väri on kevyen sitruunainen. Sen mineraalisessa tuoksussa on kypsää päärynää. Runsas hedelmäisyys jatkuu maussa, joka on maltillisen hapokas ja tekstuuriltaan aavistuksen öljyinen. Se muistuttaa suuntuntumaltaan Alsacen pinot grissia, vaikka onkin mitä todennäköisimmin tehty chasselas-rypäleestä. Kyseinen tyyli ei ole koskaan lämmittänyt Pirun sisäistä hornankattilaa, joten myönnän olevani jäävi heiluttelemaan tuomarinnuijaa. Pinot grissit ovat aina maistuneet suussani latteilta, yltiöhedelmäisiltä ja rasvaisilta.

Sisäinen Martti Lutherini kuitenkin kertoo, että saman tasoista viiniä löytyy Alsacen suunnalta liki kolmannes halvempaan hintaan.

Kenelle: fonduen ystävälle, joka ei halua hämmentää mieltään Ranskalaisella pinot grissilla tai Saksalaisella grauburgunderilla

Kenelle ei: sille, jonka mielestä linkkuveitsi tuo ikävällä tavalla muistoja MacGyverin purkamista pommeista ja jonka mielestä käkikellot ovat rasittavia

Mikä: Alkon valikoimien ainoa sveitsiläinen valkoviini, joka tulee Valaisin seudulta Sveitsin länsiosasta

Advertisements
One Comment Post a comment
  1. Arto #

    Vuonna 1990 Sveitsin matkalla tuli maistettua paikallisia valkoviinejä. Muistaakseni puhtaan ”kukkeita” ja hyvin tehtyjä, mutta ei mitenkään suuria tunteita herättäviä. Pari etikettiä on jäänyt muistoksi: ”1989 Fendant”; Grand Vin du Valais,Lois Rossier (Vigneron-Eleveur A Saillon) ja ”Les Ronsardes” Lavaux appelation d´Origine.

    tammikuu 10, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: