Skip to content

Maistettu: Illumina Cabernet Shiraz Merlot 2008

testaaTällä kertaa lasissa on Australian edustaja, Illumina Cabernet Shiraz Merlot, joka herauttaa jäätelön ystäville vedet kielelle myös talvipakkasilla, kiitos kirsikkajäätelön, jugurtin ja vaniljan makujen. Eri asia on, onnistuuko viini houkuttelemaan ostajia hinnalla, joka on maagisen kympin vaikeammalla puolella?

Illuminalla (14,07€) on runsas nokka, joka tuoksuu juuri siltä miltä boysenmarjan, vadelman ja kirsikan laboratorioristeytys todennäköisesti maistuisi. Mausteisuutta on kosolti: lasista on löydettävissä tötteröllinen vaniljajäätelöä, pari palaa lakritsia ja eukalyptuspastillin jämät. Kokonaisuutta hallitsee kuitenkin epäpuhdas tuoksu, jota Piru karttaa karamelliakin hanakammin: aromi, jota voi kuvailla minkä tahansa käden ulottuvilla olevan hedelmän ympärille kiedotuksi tiskirätiksi, jonka nurkka ottaa tarpeetonta lämpöä hellan levystä. Rikkihän se. Tuttu piirre bulkkiviineissä, harvinainen premium-hintaluokassa.

481127

Mutta entäpä maku? Se on miellyttävän marjainen ja helposti lähestyttävä. Hedelmäisyyttä tasapainottavia happoja on tarjolla riittävästi ja ne ovat tyyliltään vedet kielelle herauttavaa laatua, mistä on vaikea olla pitämättä. Läsnä on myös tuoksussa esiintynyt lakritsi. Valitettavasti maku kallistuu kokonaisuutena siinä määrin kirsikkajäätelön puolelle, ettei nautiskelija voi olla täysin varma onko juuri nielaissut viiniä vai jäätelöä. Jos Ben & Jerry’s muutettaisiin viiniksi, se maistuisi todennäköisesti juuri näin hienostuneelta ja kohtuuttomalta. Harmillista, sillä pienellä itsehillinnällä tuottajan käsissä olisi saattanut olla miellyttävä viini.

Viinissä on lieviä teknisiä epäkohtia seurauksena rikkikäsittelystä, jonka nuori viini on saanut tuta tovi sitten. Kukaties tuottajan kannattaisi makuuttaa pulloja edes vartin verran ennen kuin laskee lapset maailmalle?

Niin kauan kuin Norton Privadan kaltaisia helmiä löytyy Alkon hyllystä liki samaan hintaan, Illuminan hinta-laatu-suhde painuu paukkupakkasen puolelle. Nimessä vihjatun valon sijasta viini tuo mukanaan valoherkkyyttä, etenkin kun tuottajan nimi on vaatimattomasti Fine Wine Australia. Mieleen nousee selittämätön ajatus pentutehtailusta. Testaa ja kerro oma näkemyksesi!

Mikä: kaakkoisaustralialainen viini, jonka kohtuullinen hinta olisi noin puolet tämän hetkisestä
Kenelle: jäätelön ystävälle
Kenelle ei: överit Ben & Jerry’s:tä vetäneelle
Hinta vs. Laatu:
piru-unhappy

ps. jotta kiihkeimmät Oz-fanaatikot säästäisivät Pirun manaukselta aborginaalien nurinperin kääntyneeseen limboon, todettakoon, että kuluneiden viikkojen miellyttävn tuttavuus oli yllättävän elegantiksi osoittautunut Hand Picked Shiraz Viognier Yalumbalta (25,80€), joka on kotoisin samoilta leveyspiireiltä.


Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: