Skip to content

Viikon kysely: minkälainen viininostaja olet?

Viikon viinikysely ei kosketa niinkään viinejä, joista siinä puhutaan, vaan teitä, hyvät Viinipirun lukijat. Kulutussosiologisten tutkimusten mukaan kuluttajat jakaantuvat karkeasti ottaen kahteen luokkaan: turvallisuushakuisiin  ja kokeilunhaluisiin, joista ensimmäiset muodostavat enemmistön (en löydä tähän hätään dataa aiheesta, mutta muistelen, että prosentti oli Alkon kohdalla jopa 80% asiakkaista).

Varmuutta ja ennakoitavuutta arvostavat kuluttajat pyrkivät minimoimaan riskit, mikä tarkoittaa viiniostoksilla ennen kaikkea hyväksi havaittujen tai suositeltujen viinien valitsemista uusien tai outojen tuotteiden kustannuksella.

Pienemmän osan kuluttajista muodostavat seikkailuhenkisemmät, jotka kokeilevat hanakasti uutuuksia ja tarttuvat outojenkin viinimaiden tuotteisiin. Kokeilunhaluinen kuluttaja etsii viineistä uusia elämyksiä, jopa ärsytyksen kustannuksella ja palaa suosikkiviineihinsä harvemmin kuin ostaa uutta. Kumpaan ryhmään kuulut itse?

Advertisements
16 Comments Post a comment
 1. Aave #

  Mielenkiintoinen kysymyksenasettelu siinä mielessä, että se on puhdas luonnekysymys eikä peilaa viininjuojan ”kokemusta”.

  Turvallisuushakuisuuden ja kokeilunhaluisuuden sijaan voisi provokatiivisemmin puhua tietenkin myös ennakkoluuloisuudesta ja erikoisuudentavoittelusta.

  Ja mitä ennakkoluuloisuuteen tulee, mielestäni monen aloittelevan harrastajan asenne on usein ”Mitä tahansa muttei ranskalaista (tai italialaista [tms.])”. Kun taas konkarilla on voinut ennakkoluulovene keikahtaa ajatusmallin ”Kunhan se ainakin on ranskalaista (tai italialaista [tms.])” puoleen. Ihan näin vain yleisenä – jos kohta yksityisenä – huomiona.

  helmikuu 24, 2009
 2. onko tuota ylipäätään mahdollista kuvata kahdella valinnalla?

  Kyselyn asettelun tulee tietysti peilata sitä, mitä halutaan saada selville.

  Myös erikoisuudentavoittelija tai ennakkoluuloinen voivat molemmat olla kokeneita tai kokemattomia. 🙂

  helmikuu 24, 2009
 3. Viinipiru #

  Kiitokset kommenteista, tästähän kehkeytyi keskustelunpoikanen! Ja tosiaan, ennakkoluuloisuus ja erikoisuudentavoittelu eivät ole ainoastaan provokatiivisia; ne ovat myös arvoladattuja, ts. määrittelevät toiseuden negatiivisin termein leimaamalla sen ainakin vihjailun tasolla jonkin sortin kartettavaksi luonnevikaisuudeksi. Koska Piru ylläpitää suvaitsevaista linjaa ei moisiin lyömäaseisiin tartuta, vaan pysytellään käsitteellisellä tasolla arvovapaudessa.

  Koen kiehtovaksi asian tarkastelun persoonallisuustekijöiden vinkkelistä irti viinikontekstista, mistä käsin esimerkiksi turvallisuushakuisuus näyttäytyy varsin normaalina toimintana (ja on varmasti evoluution kannalta merkittävä tekijä lajin säilymisen suhteen, siinä missä uusia kokemuksia metsästäviä ”levottomimpia” ihmisiä kaivataan populaatiossa huomattavasti pienempi määrä).

  Uskoakseni persoonan perusviritys kuitenkin näyttelee osaansa valinnoissa ja veikkaan, ettei viiniasioissa voi kehittyä proksi, ellei saa kiksejä uutuudenviehätyksestä ja uusien makujen metsästyksestä (samojen viinien nautiskelu ei kehitä tarpeeksi lajissa, jossa suurin osa asiantuntemuksesta on tolkuttoman laajan tarjonnan tuntemusta). Tämä piirre näkyy varmaankin myös muilla elämän osa-alueilla, mikä taasen selittää sen miksi kysymys alkujaan kiinnosti minua. Eli onko olemassa jonkin sortin hardcore-viinittelijän prototyyppia, mitä tulee persoonallisuuden perusmuuttujiin (frenologisiin kallonmittauksiin ajattelin turvautua seuraavaksi)? Uskoakseni enemmistö hardcore-viiniharrastajista putoaa kokeilunhaluiseen kategoriaan siinä missä enemmistö viininjuojista turvallisuushakuiseen. Viineistä toki saavat molemmat ryhmät yhtä lailla iloa. (edit 18:59)

  helmikuu 24, 2009
 4. Aave #

  Tuota Nelle juurikin ajoin takaa.

  helmikuu 24, 2009
 5. Verne #

  Olenko turvallisuuden- vai kokeilunhaluinen, kun ostan lähes aina eri viiniä mutta hyvin harvoin ”erikoisemmista” viinimaista(esim tunisia)?

  helmikuu 24, 2009
 6. Viinipiru #

  Moi Verne. Jos katsot, että etsit parasta riittävän hyvän sijasta, et jumiudu yhteen merkkiin, maahan tai rypäleeseen pitkiksi jaksoiksi ja uskallat ostaa uutuuksia sokkona, väittäisin että olet konservatiivisen kokeilunhaluinen kuluttaja. Harva niitä kaikenmaailman tunisialaisia usein ostaa, kaikki epäluulot eivät nimittäin ole perusteettomia. Kaiken kukkuraksi kerrot ostavasi niitä, vaikkakin ”hyvin harvoin”!

  Arkadianmäeltä lainassa olevan horoskooppigeneraattorin mukaan olisit poliitikkona taloudellisesti liberaali negatiivisen vapauden kannattaja, joka ajaisi uudistuksia maltillisen varovaisesti ja suhtautuisi penseästi kettutyttöihin. Pitää palauttaa tämä ennen seuraavia puheenjohtaja-arvontoja.

  helmikuu 24, 2009
 7. Mexx #

  Olen viiniharrastajana mielestäni kokeilunhaluinen, muussa elämässä turvallisuudenhakuinen. Pyrin ostamaan aina viinejä joita en ole ennen maistanut, maalla tai rypäleellä ei väliä, toisaalta hankin esim. musiikkia aina samoilta artisteilta, työ- ja asuinpaikkoja olen vaihtanut äärimmäisen harvoin.

  Elämä on niin lyhyt ja mielenkiintoisia viinejä paljon. N. 15 vuoden ”harrastamisen” jälkeen tuntuu siltä, että on aivan alussa…Poikkeuksena lahjapullot ystäville joiden pitää olla itse testattuja ja lahjan saajalle ”räätälöityjä”.

  Ostosten keskihinta on vuosien mittaan noussut, mutta parhaat kiksit saa edelleen edullisesta, mutta mielenkiintoisesta viinistä jota muualla ei ole vielä suitsutettu.

  helmikuu 25, 2009
 8. Viinipiru #

  Olen samaa mieltä viinien määrästä ja elämän pituudesta. Toinen loppuu kesken, toinen ei! Samoin allekirjoitan ajatuksen siitä, että parhaimmat kiksit tulevat viineistä, joilla ei ole isoa nimeä, mutta sitäkin enemmän tarjottavaa.

  Oletkohan poikkeustapaus, vai onko hypoteesi persoonallisuuden ja viiniharrastuksen tyylin välisestä yhteneväisyydestä susi?

  helmikuu 25, 2009
 9. Tursas #

  Minä puolestani olen valmis juomaan kaikenlaista kunhan hintaa ei ole liikaa. ” Kokeilunhaluinen” kuulostaa mielestäni huomattavasti paremmalta kuin se aiempi ”juoppo” nimitys…

  Ja tästä typerästä kommentista aasinsilta itse asiaan:

  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Valtio+nostaa+alkoholin+hintaa+rahapulansa+paikkaamiseksi/1135243810641

  helmikuu 25, 2009
 10. Viinipiru #

  Kiitos linkistä Tursas, pistin siitä oman postin etusivulle. Lama runtelee viinialaa ilman tätä talouteen verhottua raittiushenkistä opportunismiakin, jossa veroja korotetaan, jos menee huonosti, mutta etenkin jos menee hyvin. Mutta itsepähän olemme päättäjämme äänestäneet (että sapetti todeta tuo ääneen).

  helmikuu 25, 2009
 11. Tursas #

  Mä en ole juurikaan alkoholiverotukseen perehtynyt, joten tää voi olla typerä kysymys, mutta nouseeko nyt 10 euron pullo 1 euron ja 100 euron pullo 10 euroa, vai onko veroperuste jokin muu kuin lopullinen myyntihinta?

  Miten tämä korotus tulee vaikuttamaan esimerkiksi viinien ravintolahintoihin?

  helmikuu 25, 2009
 12. Viinipiru #

  Vero ei nouse suhteessa, koska se on kiinteä (muistaakseni reilu pari euroa per pullo), jolloin nousun vaikutus korostuu edullisemmissa viineissä: eräät suosikkiviinit saattavat karata kympin väärälle puolelle.

  Ravintolavaikutukset eivät todennäköisesti ole kovinkaan suuria, etenkin jos aloite ravintolaruoan arvolisäveron poistamisesta menee läpi, mutta torpedoivat toki sen hintoja laskevaa vaikutusta omalta osaltaan.

  Lähinnä hieman sieppaa valmiiksi korkeiden verojen toinen korotus parin kuukauden sisään 70-luvulta haisevan kokonaiskulutuslogiikan nimissä, jossa juomien ja käyttötapojen välille ei tehdä minkäänlaista eroa. Myrkky mikä myrkky (ja porttiteoria pitää kutinsa). Kukaties Beethovenin sinfoniat pitäisi kieltää, koska Dimmu Borgir yllyttää kirkkojen polttoon ja epäsosiaaliseen käyttäytymiseen?

  Hei, tuo viimeinen ajatushan oli aito ”mikkonen”!

  helmikuu 25, 2009
 13. jos oikeasti haluaisi tutkia viiniharrastuneisuuden ja persoonallisuuden suhdetta pitäisi kysymyspatteristossa olla enemmän kuin kaksi kysymystä. Lisäksi aidosti kattavien ja biasoitumattomien kysymysten laadinta on vaikeaa.

  Silti, vaikka kysymyssetistä tulisi kattava, tarvittaisiin kovaa dataa tulosten tulkintaan esimerkiksi tällä sivulla käyvistä ihmisistä. Mielipide kun on aina subjektiivinen, sekin. Mutta varmaan tämä nyt on ihan itsestäänselvää.

  Niin, että myrkyllistä viikonloppua kaikille hyvän viinin merkeissä.

  helmikuu 27, 2009
 14. Mexx #

  Jos tuo veronkorotus kohdistuu suhteessa enemmän halpoihin vinkkuihin, niin ei mene kauaa kun näemme Tallinnan lautoilla viinikärryjen karavaanin.

  helmikuu 27, 2009
 15. Viinipiru #

  Näin on näreet Nelle. Viikon viinikysely on enemmän sosiologin omaa hupia kuin vakavasti otettavaa selvitystyötä. Hyvää viikonloppua myöskin hyvän ruoan merkeissä!

  helmikuu 27, 2009

Trackbacks & Pingbacks

 1. Viinipirun lukijat ovat eksoottisia otuksia « Viinipiru - se vie koko käden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: