Skip to content

Viikon kammotus: Kariniemen hunajabroileri

picture-22

Tämä viikko on syytä aloittaa poikkeamalla ruoan puolelle. Huonon ruoan puolelle, jos tarkkoja ollaan. Saanen esitellä suositun kotimaisen tuotteen, jota en aio vastaisuudessa syödä missään muodossa.

Kariniemen Kananpojan paistisuikaleet, hunajamarinoitu

suomalainen kalkkunanfilee (70 %), vesi, kasviöljy, hunaja – omenaviinietikka, maissimaltodekstriini, glukoosi, suola (1,0 %), mausteet (paprika, curry, mustapippuri, kurkuma, valkosipuli), stabilointiaineet (E450, E451), arominvahvenne (E621), aromit (kerma, sipuli), hiivauute, sakeuttamisaineet (E412, E415), happamuudensäätöaine (E330).

Tuoteselosteesta päätellen Karinemen sympaattiselta kotitilalta löytyy teollisia tarpeita vastaava kemianlaboratorio. Lisäaineiden joukosto nostan esille veijarin, joka lymyää koodinimen arominvahvenne E621:n takana. Kyseessä on natriumglutamaatti, joka on keskushermostoon kiihdyttävästi vaikuttava aine, jolla on todettu olevan haitallisia sivuvaikutuksia joihinkin ihmisiin. Sydämentykytystä, päänsärkyä ja huimausta. Eläinkokeissa aine on vereen ruiskutettuna vahingoittanut koe-eläinten aivojen hermosoluja, joskin pitoisuudet ruokatuotteissa ovat matalampia.

Harmaalle alueelle sijoittuvista lisäaineista ollaan puheiden tasolla luopumassa, mutta konkreettiset päätökset puuttuvat. Kyseisiä kemikaaleja käytetään, jotta ruokaan saataisiin takaisin osa siitä mausta ja tekstuurista, mikä teollisen prosessoinnin aikana katoaa. Kukaties hittituotteiden valmistaminen ei onnistuisi ilman vippaskonsteja, joista kertyvän hinnan kuluttaja maksaa ensin lompakollaan ja myöhemmin mahdollisesti terveydellään. Alla keekoilevaa hunajabroileria voisi luonnehtia yhtä puhtaaksi ja rehdiksi kuin suonsilmässä harjoittelevaa karpaasia (hemohes 500mg, epo-expander, suonensisäinen alppimaja, astmalääkitys sekä retooriset hutunvahventeet esim. sankarimyytti ja kansallistunne, venäläinen testosteroiini. Saattaa sisältää jäänteitä kunniasta ja suorasta selästä).

picture-6

Hesari kirjoitti tästä suomalaisten suosikista jutun pari vuotta sitten.

” Saarenmaan vuoden 1991 kalenterissa on merkintä joulukuun 19. päivän kohdalla: hunajamarinadin maku kohdallaan, väriin vielä muutoksia. Mausteseos vivahti neonkeltaiseen. Mutta yrityksistä huolimatta väriä ei saatu muuttumaan puuttumatta makuun. ’Ei sitä lopulta koskaan muutettu. Kariniemen hunajamarinoitu broileri on vähän neonväristä. Siitä tuli ikään kuin tavaramerkki.’ ” – HS

Kyllä kotimainen ruoka on puhdasta ja terveellistä!

Advertisements
2 Comments Post a comment
  1. Toffeli #

    Heh, olipa hauskasti kirjoitettu vakavasta aiheesta. Näin meitä suomalaisia huijataan! Ja jotkut vielä uskovat että kotimainen ruoka on puhdasta ja turvallista.

    maaliskuu 30, 2009
  2. Plo #

    Joo, minua risoo, että suomalaisissa (tahi ainakin varsinais-suomalaisissa) kaupoissa suurin osa lihoista on valmiiksi maustettuja. Täytyy etsimällä etsiä maustamattomat lihat. Ruåttissa oli päin vastoin. :-/

    maaliskuu 30, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: