Skip to content

Maistettu: Domaine de la Bongran, Viré-Clessé Cuvée Tradition 2002 (33,60€)

HankiMikä: Tilausvalikoiman mieletön valkoviini Burgundista
Kenelle: kelle tahansa; etenkin sille, joka ei ole varma, kannattaako valkkariin panostaa
Kenelle ei: sille, jonka mielestä valkoviinin juominen pullon suusta vaimonhakkaajapaidassa ei ole kyllin miehekästä
Hinta vs. Laatu:piru-happy

Toisinaan on paikallaan saada muistutus siitä, miksi laatuvalkkareista pitäisi nauttia useammin; ikään kuin lämmöllä ojennettu korvatälli, joka varmistaa, ettei saaja lipsu liikaa punaviinien maailmaan. Domaine de la Bongran hoitaa homman niin taidokkaasti, että taskunsa tyhjentänyt pyytää uutta.

Burgundin punaviinit varastavat suurimman osan kirjoittajien huomiosta. Tämä näkyy myös hinnoissa, sillä huippuvalkoviinit lähtevät punaviineihin verrattuna suht maltillisilla hinnoilla. Kyse ei nähdäkseni ole laatueroista rypäleiden välillä, länsimaisen kulttuurin historiallisista kummallisuuksista sen sijaan kyllä. Niistä tarkemmin seuraavassa postissa, mutta nyt itse asiaan!

picture-33

Domaine de la Bongran Viré-Clessé Cuvée Tradition (33,60€) on valmistettu 100 prosenttisesti Chardonnay-rypäleestä. Valmistusmetodit ovat poikkeuksellisia, jopa siinä määrin, että viinin valmistavan Thèvenetin on ollut vaikea päästä mukaan viralliseen appellaatioon. Siitä viis, mies vetää koko maakuntaa kivirekenä perässään tavoitellessaan mahdollisimman hyvää laatua. Luomuna viljellyt rypäleet kerätään erittäin kypsinä, ja käytetään tämän jälkeen luonnollisin keinoin jopa 24 kuukauden ajan.

Viinin väri on kullankeltainen. Sen avoin ja runsas tuoksu sisältää mehiläisvahaa, kypsää aprikoosia ja hentoa pähkinäisyyttä. Hiukan kehittyneessä tuoksussa on mineraalista poljentoa sekä aavistus jalohomeisuuteen viittaavaa aromaattista muikeutta. Hurmaava tuoksu, joka kätkee runsaan alkoholin taidokkaammin kuin laitakaupungin luukuttaja pöllityt pöytähopeat.

Viré-Clessén suutuntuma on hivelevän silkkinen, täyteläinen ja elegantilla tavalla hapokas. Cantaloupe-melonin sävyttämä tamminen maku on mineraalinen ja tasapainoinen. Edellä mainitut komponentit yhdistettynä viiteen grammaan jäännössokeria muodostavat vedet kielelle herauttavan kokonaisuuden, jonka toivoisi kestävän loputtomasti, minkä se melkein kestääkin. Kyseessä on palkitseva viini, joka pesee enemmistön hintaluokkansa burgundeista, olivat ne minkä värisiä tahansa.

Domaine de la Bongran Viré-Clessé Cuvée Tradition on Pirun mielestä sen kaliberin viini, että jos sitä kaataa ensikertalaisen lasiin vailla varoitusta, onnettoman suhde viineihin suistuu radaltaan kertaheitolla. Kyseessä on nimittäin makuhyökkäys, jonka juju aukeaa myös ilman vihkiytymistä tyyliin. Dekantoi tovi ja nauti sellaisenaan meditointitarkoituksessa tai siivuta menemään aterian kyljessä (itse yhdistin sen täyteläiseen prosciutto-risottoon ja se oli kuin kotonaan). Alkon tilausvalikoimasta.

Advertisements
One Comment Post a comment
  1. Aave #

    Kiitokset vinkistä. Hyvää oli – vaikkakin Hedonismi toki pyyhki Eleganssilla pöytää niin että keskiluokan hillityssä hyminässä oli havaittavissa selviä katkoksia.

    http://www.viiniweb.net/arvostelut.php?select_type=2&select_country=17&select_wine=2986&message=

    Touko 3, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: