Skip to content

Tong: viinimaailman syväraapaisu neljästi vuodessa

Picture 4

Posti sujautti eilen kaksi ensimmäistä numeroa tuoreesta Tong-viinilehdestä. Kyseessä on 4 kertaa vuodessa ilmestyvä englanninkielinen viinijulkaisu, joka on raskaasta rakenteestaan huolimatta raikas tuulahdus ummehtuneessa viinijournalismissa.

Tong on flaamia ja tarkoittaa kieltä, mistä tarkkaavaisin saattaa päätellä, että kyseessä on belgialainen lehti. Kirjoittajat eivät silti ole lähinnä keskinäisistä kinasteluista tunnettuja belgialaisia, vaan viinimaailman osaajia eri puolelta palloa: geologeja, biologeja, viinin tekijöitä ja sosiologeja.

Tong on erikoinen yhdistelmä akateemista julkaisua ja graafisen alan lehteä. Sen visuaalinen ilme on pelkistetty ja artikkeleita täydentävät lähdeluettelot. Se on viinilehtenä kuin skeitillä työmatkansa taittava yliopiston dosentti, joka näyttää odotusten vastaisesti uskottavalta. Jos jutun juurena ovat maaperien kerrostumien rautakomponenttien variaatiot ja kirjoittajana tutkimusalan syövereihin hukuttautunut professori, huomaa keskivertolukija päätyvänsä lähelle käsityskykynsä rajoja. Ekslusiivisesta sisällöstä huolimatta lehden ote ei ole elitistinen.

Lehti on monella tapaa erilainen kuin mikään nykyisistä viinijulkaisuista. Sen sivuilla ei julkaista pisteytyksiä ja paremmuusjärjestyksiä. Se ei myöskään ole punaviinin keskinäinen kehumiskerho, jonka osanottajat keksivät kilvan uusia adjektiiveja paisuttaakseen makuelämystään. Poissa ovat life style -artikkelit luksuslomakohteista, keksiresepteistä tai monnin narrauksesta. Mikä mainiointa, lehdessä ei ole lainkaan mainoksia, minkä tulkitsen signaaliksi siitä, että julkaisu haluaa olla riippumaton teollisuuden vaikutuspiiristä ja jyrkästi lahjomaton, mikä lienee journalismin tärkeimpiä sääntöjä.

Miellyttävä piirre Tongissa on sen fokus. Kukin numero käsittelee vain yhtä aihetta (tähän mennessä Sauvignon blanc ja terroir, joista etenkin jälkimmäinen on ansiokas). Aiheita puidaan kriittisessä traditiossa: kirjoitukset eivät soi keskenään kaanonissa. Koska ne edustavat usein vastapooleja, jätetään eheän näkemyksen tuottaminen lopulta lukijan omille harteille. Mikäli merkitysten monitahoisuuden ja totuuden häilyväisyyden sietää viiniharrastuksessaan, tarjolla on korkeatasoisinta viinilehtijournalismia kukaties koskaan.

Kritiikiksi todettakoon, että asiantuntijakirjoittajien ilmaisun taso vaihtelee, kuten on tapana silloin, kun kyseessä eivät ole kirjoittamisen asiantuntijat. Toinen huomio kohdistuu lehden toimitukselliseen linjaan. Kirjoittavatko asiantuntijat samalle yleisölle vai naputteleeko yksi amatööriharrastajille ja toinen tieteelliselle vertaisryhmälle? Eräät artikkelit ovat sillä rajalla, että vaativat lukijoilta spesifin tieteenalan kompetenssia, käsitteistöstä lähtien, laajemmin kuin on poikkitieteellisessä yleisjulkaisussa mielekästä.

Tong ei ole halpa (100€/4 numeroa), eikä helppo, mutta oikeissa käsissä vastine panostukselle on kohdillaan. Suosittelen lehteä niille, jotka ovat upottautuneet viinin valtamereen liki kainaloitaan myöten, mutta tehneet sen verkkaisesti. Pää edellä hyppääjille lehti ei todennäköisesti tarjoa tarpeeksi tarttumapintaa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: