Skip to content

Huikeita viinilistoja (etkä-maksa-maltaita)

Kuva 2

Jos totta turistaan, tarkoituksenani ei ollut kirjoittaa toista postia Helsingin ravintolatarjonnasta, vaikka huomaan par’aikaa kirjoittavani juuri sellaista. Viinivaltameren pinnan alla nimittäin kuplii lukuisia mielenkiintoisia ilmiöitä, jotka olisivat oman kirjoituksensa arvoisia, puhumattakaan pääkaupungin ylipainosta kansakunnan portfoliossa, kiitos medioituneen todellisuuden. Toisinaan hyvät aikomukset johtavat päinvastaisiin lopputuloksiin!

Vanhojen viisujen kertaamisesta ei silti ole kyse: siinä missä edellinen posti oli pettymysten sävyttämänä molliviritteinen, tämän kertainen keskittyy duurinuotteihin, joita urbaani ympäristö tuottaa sinnikkäästi kakofonian keskellä.

Helsingissä on nimittäin kaksi paikkaa, jotka tarjoavat peruslaadukasta ruokaa, mutta loistavat ennen kaikkea viinilistoillaan. Ravintolat ovat tyyleiltään erilaisia, mutta molempien toiminnan keskiöstä löytyvät matalasti hinnoitellut korkeatasoiset viinit. Lisää tällaista naapurustoon, toteaa Viinipiru, niin Royal-ravintolat saavat jäädä nuolemaan näppejään ylihintaisine viineineen (noniin Royal, kissa on nostettu pöydällä ja te silitätte sitä vastakarvaan).

Arkadiankadun Ateljé Finne kuuluu tätä nykyä jo kantakaupungin vakiokalustukseen. Rustiikkista, kekseliästäkin ja voittopuolisesta maukasta ruokaa tarjoavan ravintolan viinilista on mainio. Talon samppanja on Larmandier-Bernierin brut, Viinipirua lukeville vanha tuttu, joka pesee raikkaudessa, fokuksessa ja pituudessa tunnetummat sekoitukset näennäisellä vaivattomuudella. Kyseessä on lyhyesti sanottuna viini, jolla ei ole isoa egoa, mutta joka tekee vaikutuksen.

Finnen listalta löytyy myös kulttikupliva, Selossen Blanc de blanc brut, jonka 120 euron pyyntihinta on nähdäkseni maltillinen (esimerkiksi Ravintola Lyon näyttää pyytävän siitä 165€, mikä ei sekään ole liikaa). Tämän lisäksi Ateljé Finne myy liki kaikkia viinejään laseittain, mikä on yhtä tervetullutta kuin harvinaista. Viikonloppuina talo tapaa avata ainakin yhden kellarin aarteen, joka myydään ’tiskin alta’ laseittain vatsaansa täyttäville viini-intoilijoille. Viinilista on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, joskin suurin osa laatuviineistä tarjotaan liian nuorina. Kyseessä on ravintoloiden helmasynti liki kaikkialla, myös 2 michelinin ravintoloissa Ranskanmaalla.

Toinen mainitsemistani paikoista on Museokadulla sijaitseva Kuukuu, jonka perinteikäs ruokalista ja boheemi ambienssi muistuttavat monella tapaa Kapteeninkadun Sea Horsesta, kuvitteellisen (tuskin ikinä tapahtuvan) face liftin jälkeen. Kuukuun ruoka on simppeliä ja hyvin valmistettua, rasvaista ja kursailematonta. Paikka loistaa myös viineillään. Pierre Gimonnetin Blanc de blanc on myynnissä 48 euron pullohintaan, mikä on vain euron enemmän kuin säädyllinen ihminen on pakotettu pulittamaan Keltaisesta leskestä Alkon kassalla.

Suurin osa Kuukuun pullojen hinnoista pyörii 30 euron paikkeilla. Sen lisäksi että listan hinnat ovat ihastuttavan maltilliset, sille kelpuutetut viinit ovat mielenkiintoisia ja osittain ravintolan itse maahantuomia. Tarjolla on muun muassa maukasta Loiren Muscadet Sèvrea (20 €!), tsekkiläistä Veltlínské Zelenéa (29€) sekä Kalifornian Napasta ponnistavaa Waterstone Cabernet Sauvignonia (49€).

Mitä tulee aseistariisuvan hyviin viinilistoihin, tämä rötösherra myöntää auliisti olevansa niiden edessä siinä määrin aseeton, että tietää jo teonhetkellä palaavansa rikospaikalle. On kerrassaan mainiota, että kaupungista löytyy paikkoja, joille on valmis antamaan lähes minkä tahansa inhimillisellä käsityskyvyllä kuviteltavan rikkomuksen aikailematta anteeksi, vain siksi, että on mieltynyt viinilistoihin. Tervettä? Ei suinkaan, mutta ihastuttava poikkeus ylihintaisen kaupungin betoninharmaaseen massaan.

Advertisements
4 Comments Post a comment
 1. Mexx #

  Italialaisten viinien ystäville voi lämpimästi suositella Turkulaista Sergio’s :ta. Barolot sun muut ovat todella maltillisesti hinnoiteltuja ja lista on innostava. http://www.sergio.fi/

  syyskuu 1, 2009
 2. pera #

  eiköhän Suomen paras viinilista ole selkeästi Careliassa

  syyskuu 3, 2009
 3. Viinipiru #

  G.W. Sundmansilla on myös pullo poikineen. Miltä Carelian ruoka maistuu näinä päivinä?

  syyskuu 3, 2009
 4. Femme #

  Carelian ja Kuun viinilistat ovat ehdottomasti tässä yhteydessä mainitsemisen arvoisia. (Ja kuten Pera totesi – jos hinnoittelu otetaan huomioon, Carelian lista on ehdottomasti maan paras.) Molemmissa paikoissa (sama omistaja) viinit hinnoitellaan kiinteällä katteella, ja hinnat ovat siksi hyvin maltillista. Carelian ruoka on mielestäni hyvää, laadukkaista raaka-aineista tehtyä ilman mitään kikkailuja. Tasoltaan se ei tosin yllä samaan liigaan, johon viinilistan perusteella ravintolan voisi sijoittaa, mutta käsittääkseni fine dining -tyylin välttäminen on tietoinen valinta.

  syyskuu 21, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: