Skip to content

Chileläisen Caliterran viinintekijä vierailulla Suomessa

Caliterran Guadran mukaan Chile ylettyisi Norjasta Saharaan. Tyypillistä puhetta mieheltä, joka uskoo että maailma on pyöreä.

Caliterran Guadran mukaan Chile ylettyisi Norjasta Saharaan. Tyypillistä puhetta mieheltä, joka uskoo että maailma on pyöreä.

Piru kävi maistamassa chileläisen Caliterran viinejä Wennercon järjestämässä tilaisuudessa, jossa puhetta ylläpiti señor Sergio Guadra, tilan pääviinintekijä. Caliterra on kuluneina vuosina panostanut runsaasti kestävään kehitykseen. Maaperää säälitään orgaanisen viljelyn muodossa ja paikallisia asukkaita tuetaan sosiaalisten projektien muodossa.

Konkreettisimmin linjaus näkyy suomalaiselle kuluttajalle Caliterran pulloissa, jotka ovat tätä nykyä kevyempiä, jotta kuljettaminen pallon toiselle puolelle haaskaisi vähemmän luonnonvaroja. Pullotteiden etiketit valmistetaan kierrätyspaperista ja tarhoilla laiduntaa liuta puolivillejä hevosia, jotka popsivat naamaansa ylimääräisen aluskasvillisuuden, joka muutoin pitäisi myrkyttää pois silmistä (ja  jotka vääntävät samalla ruokavalionsa köynnösten sekaan lannoiteeksi, vaikka Guadra ei tätä maininnutkaan).

Samalla vältytään ylenpalttisilta maastopaloilta, joten homma näyttää kaiken kaikkiaan toimivan (vaikka kriittisyyteen taipuva Piru mielellään kuulisi, näkyykö eettisyys myös minimipalkoissa tai työntekijöiden sairastumisiin liittyvissä käytännöissä).

Mitä tulee viineihin, ne edustavat uuden maailman kuluttajaystävällistä tyyliä. Tämä tarkoittaa pehmeyttä, täyteläisyyttä, hedelmäisyyttä ja, Caliterran tapauksessa, valitettavasti liiallista määrää tammea. Caliterran viinit uponnevat uuden maailman makeaan tyyliin persoihin viinisieppoihin; ne jotka etsivät Chilestä viittauksia vanhaan maailmaan, tulevat löytämään ennakkokäsityksiään vastaavia tuloksia.

Alkon valikoimista löytyy tällä erää kolme Caliterran tuotetta:

Caliterra Chardonnay Reserva (8,69€)

Tuoksussa ananasta, litsiä ja jo 90-luvulta tuttua Lipsi-mehujäätä. Karkkituoksua jatkaa kivoilla hapoilla varustettu tropiikkiin ja mehukkaaseen päärynään kallellaan oleva maku, joka on runsasta tuoksua fokusoituneempi, freesimpi ja miellyttävämpi, mutta hivenen liian tamminen Pirun makuun. Hinta-laatu-suhde on silti kohdillaan. Tammitettu Chardonnay on Pirun paletissa trion paras työnäyte.

Caliterra Cabernet Sauvignon Reserva (8,69€)

Tuoksu on, vain Chilessä mahdollisella tavalla, samaan aikaan ikään kuin huovan alla, mutta runsaasti levällään. Se ei ole kovinkaan freesi, enemmänkin suurieleisen mausteinen hieman hähmäisellä tavalla. Maku kuitenkin pelastaa paljon, sillä hedelmäisellä viinillä on kiva suutuntuma ja miellyttävä happorakenne. Vaikka tammea on tarjolla täysi latinki, viini ei ole liian makea.

Caliterre Tributo Shiraz (10,98€)

Tuoksu on yllättävän rönsyilevä Shiraziksi, ilmeisesti vähemmistörypäleet Malbec ja Merlot tuovat kokonaisuuteen mittaansa enemmän vipinää. Läsnä on kosolti tammen tuomia aromeja, kanelia ja kumia. Maku on maukas ja miellyttävän hapokas verrattuna Etelä-Australian vastaavan hintaisten Shirazien hillomaiseen makumaailmaan. Tributon hinta kipuaa maagisen kymmenen euron rajan väärälle puolelle, mutta tasoero Cabernet Reservaan on silti panostuksen väärti. Hetken mutustelun jälkeen totean tämän kivaksi viiniksi, jonka hinta-laatu-suhde on hyvä.

Caliterran viinit sopivat chileläisten viinien ystäville. Samalla viinin ostaja saa kaupan päälle hitusen hyvää omaatuntoa. Vaikka viinit eivät ole elegantteja, ne ovat antoisia ja reheviä. Jos et ole pitänyt aiemmin Chilen viineistä, Caliterra ei muuta mieltäsi. Jos kuitenkin tapaat viettää runsaasti aikaa Etelä-Amerikan viinihyllyjen edessä, en usko että petyt. Puolet tammesta pois, kuuluu Pirun mantra Chilen suuntaan.

Advertisements
4 Comments Post a comment
 1. Arto:
  I like your style and thanks for the post. From my google translator I get the feeling of some ununsered questions, is that right? I’d be more than glad to get back to you with more comments about sustainability or our wines. Best regards from Colchagua, Chile

  syyskuu 24, 2009
 2. Viinipiru #

  Cheers Sergio, thanks for your response.

  I was really glad to learn that you have, not only sustainability plan at work, but one that felt genuine, not just an image stunt. I also have a lot of respect for the fact that you take much interest on what people over seas think of your stuff.

  The question I think you’re referring to has to do with the phenomenon ’green-washing’ which is rather prevalent these days as I’m sure u’ve noticed. I tend to be (a bit too much some might argue) sceptic by nature but can’t really help it. The open questions had to do with whether Caliterra’s sustainability program also includes sustainable wages for the workers (including temporary force during harvest etc.) and medical care in times of sickness?

  If you’re coming back to Helsinki, I’d be more than happy to have a chat with u on Viinitv.com (web tv on wine launching soon) especially on your organic stuff.

  All the best,

  Arto Koskelo

  syyskuu 24, 2009
 3. Dear Arto:
  The sustainability program that we are currently developing is not going to be private to Caliterra, it’s going to be not less than the Chilean Wine Industry one. The Wines of Chile Organization (who represents 90% of the industry), has let us at Caliterra (and our sister company Errazuriz), together with the University of Talca, to frame all three aspects of sustainability (environment, economics and the people) in one certifiable protocol, so by the end of this work (which we hope it’d be finished by the end of next year) any winery would be able to be certified in sustainability practices.
  You see, this is THE one program that combines all efforts on environment issues, like solar panels, horses, or lightened bottles as examples, from the very first soil preparation for planting until the delivery of the wine to consumers, plus the inclusion of social aspects, like training, wellness, healthcare (beyond the state system), contact and interaction with the community, and of course, wages.
  To ensure accountability the certifying bodies would be the same that are currently doing this among other industries/protocols like ISO, BRC, organics and others.
  In other words, this has become a country matter that we are glad to be driving.
  I hope this help clearing doubts, but I’ll be pleased to answer any further questions.
  Sincerely,
  Sergio

  syyskuu 24, 2009
 4. Viinipiru #

  It sounds to me that what you’re doing is not an evolution in the way Chilean wine business is organized, it’s more like a socio-ecological revolution.

  I wish you luck getting the most progressive parts of the program through at as many wineries in Chile as possible.

  syyskuu 24, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: