Skip to content

Yksi ylitse muiden

Kuva 5

Olen kuluneen kuukauden aikana maistellut ja arvioinut kymmeniä Chilen ja Argentiinan viinejä, mikä lienee määrällisesti viisi kertaa enemmän kuin edeltävinä parina vuotena yhteensä. Totuuden nimissä puolisokkona toteutettu maistelu kävi hetkittäin työlääksi, etenkin kymmenennen samankaltaisen Chardonnayn tasting-notea rustatessa. Toisaalta edukkaiden lattariviinien läpikahlaaminen on ollut mielenkiintoinen kokemus, joka on toiminut tilaisuutena kohdata omat ennakkoluulonsa.

Puolisokkomaistannan tulokset ovat osittain ennakoidun kaltaiset, mutta paikoitellen yllättävät. Kukaan tuskin hämmästelee, jos sanon, että latinalaisessa maailmankolkassa 6-12 euron väliin mahtuu monenlaista vipeltäjää, eivätkä kaikki viinit ole teknisesti sillä tasolla, jolla tuottajat kernaasti mainostavat niiden olevan. Samaan hengen vetoon totean, ettei uuden maailman hinta-laatu-suhde ole läheskään aina keskimääräistä parempi. Eräät viinit ovat siinä määrin kelvottomia, että pidän niitä huonoina ostoksina. Onneksi joukkoon mahtui myös iloisia yllätyksiä.

Yksi myönteisesti yllättänyt oli kaikkien itseään kunnioittavien viiniharrastajien parjaama Gato Negro, joka ei mielestäni ansaitse mainettaan eräänä Alkon valikoiman hävyttömimpänä roskaviinien valmistajana (enpä olisi uskonut kirjoittavani postia, jossa ei morkata Gato Negroa). Ei etenkään, koska eräät tuottajat myyvät liki kympin hintaan saman tyylisuunnan viinejä, jotka häviävät teknisesti esimerkiksi Mustan Kissan Merlotille, joka oli suoraviivainen, mutta lipiteltävä viini. Toisaalta maisteluissa saattoi käydä vain hyvä tuuri; parin kuukauden päästä hyllyillä oleva erä voi maistua erilaiselta, kiitos huikeiden valmistusmäärien. Musta Kissa ei kuitenkaan ole otsikon lupaama ylisuoriutuja, vaan enemmänkin yllättävän keskinkertainen esitys halvan hintaluokan viiniksi.

Puolisokkomaistannan selkein ylisuoriutuja oli Argentiinan Graffigna, joka osoittautui jonkinlaiseksi tasting-tähdeksi. Graffignan valmistamat viinit saivat osakseen ViiniTV:n suosituksen Malbecin ja Chardonnayn kohdalla, eri päivinä ja puolisokkona. Myös tuottajan Cabernet sauvignon erottui hintaluokassaan edukseen tervaan taittavine vivahteineen, vaikkei yhtä onnistunut esitys olekaan. Graffignan taakse jäivät Tarapaca, Santa Digna, Nieto, Cono Sur, Casillero del Diablo ja monet muut.

Miltä Graffignan viinit sitten maistuvat? Ne ovat Etelä-Amerikassa yleiselle kuluttajaystävälliselle tyylille uskollisia: pyöreitä ja täynnä hedelmää, helposti lähestyttäviä ja runsaita, mutta eivät latteita tai hapottomia. Tällaisesta tyylistä joko pitää tai sitten ei. Itse huomaan sietäväni sitä todellisuudessa paremmin kuin olin itselleni uskotellut. Nämä lattariviinit eivät ole käytössäni ruokaviinejä, mutta täyttävät tehtävänsä illanistujaisissa, joissa palan painike on hyvään seuraan verrattuna sivuseikka. Kaiken kaikkiaan havaintoni oli, etteivät Chilen ja Argentiinan alle kympin punaviinit ole niin geneerisiä, kuin usein kuulee väitettävän.

Advertisements
8 Comments Post a comment
 1. viini-virén #

  Mielenkiintoista. Itse en ole näihin alle kympin Chileläisiin koskenut vuosiin kuin vahingossa (ketjuravintoloisssa ja kylässä:). Kerropa pärjääkö hehkuttamasi Graffigna Malbec esim. parjaamallemme Catena Malbecille 2006-2007 myös laadullisesti, eikä vain hintansa puolesta?

  lokakuu 30, 2009
 2. Jo vain, Graffigna Malbec -08 päihittää mielestäni Catena Malbec -07:n, vaikka jälkimmäisen hinta on melkein kaksinkertainen.

  lokakuu 30, 2009
 3. mr_hifi #

  Nortonin Cab ja Malbec siitä välimaastosta ovat ainakin ihan kelvollisia tuotteita. Viini-Virenin mainitsemat alle kympin chileläiset (ja varmaan muutkin uuden maailman halpikset) pitäisi kyllä kiertää ravintoloissa kaukaa törkeän katteen vuoksi, kalliimmissa viineissä sentään kate on pienempi hinnan ollessa siltikin taivaissa

  lokakuu 30, 2009
 4. msaava #

  Hittolainen, tässä tulee kyllä ihan kateelliseksi. Pirun maisto rupeama olisi kaikille viinin parissa Suomessa työskenteleville erittäin tärkeätä. Nämä altakympinchileläiset ovat kuitenkin niitä mitä kansa juo, joten ne kuuluisi ehdottamasti tuntea. Elämä voi olla liian lyhyt viiniharrastajan juoda ”huonoja” viinejä, mutta mielestäni ammattilaisten pitää tuntea, niin huiput, kuin ei niin huiputkin. Mr-hifille tiedoksi, että suurin osa suomalaisita ravintoloista käyttää viinin hinnoitteluun kamalia kertoin taulukoita, jossa kaikkien viinien kerroin on jokseenkin sama. Eli ei ne halpojen viinien katteet korkeampia ole. Suosikaa ravintoloita, jossa euromääräinen tasakate kaikissa viineissä.

  lokakuu 31, 2009
 5. Hirvonen #

  Onko näitä tasting-noteja odotettavissa myös ViiniTV:n verkkosivulle? Ja valkoviinit ovat muutenkin hiukan syrjittyjä ViiniTV:n puolella (viisi arvostelua, kaikki SB), joten odotan innolla niitä lisää. Mutta loistava blogi ja TV, jatka hyvää työtä.

  lokakuu 31, 2009
 6. @Hirvonen Tasting notet tulee kyllä Viini TVn sivuille. Olen huomannut saman että valkoviinit ovat jääneet alussa poies mutta sen haluan korjata heti miten. Valkoviinit ovat niin hyviä nääs.

  marraskuu 1, 2009
 7. VerneT #

  Ehdottomasti samaa mieltä msaavan kanssa.
  Kyllähän nämä E-Amerikan viinit näyttelevät ehdottomasti isoa roolia Suomen viinikulttuurissa. Sen näkee jo siitä, että Alkoon astellessa heti oven vieressä on hylly täynnä Chile/Argentiina punaviiniä.
  Itsekin tuli viininjuonti aloitettua chileläisellä: http://alko.fi/tuotteet/fi/005896

  marraskuu 3, 2009
 8. haamu #

  Noista kuppiloiden viinikatteista…tää royalravinteli ym-ketju on tehny viinien hinnoittelusta todellisen ryöstön. Kolmekin kymppiä enemmän per flinda kun joku Pirun kehuma ravintola. Eikä edes R-ketjun läheskään ”parhaasta” lue kalleimmasta päästä oleva paikka on kyseessä.

  marraskuu 22, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: