Skip to content

Kulautettu: Lan Rioja Gran Reserva 2003

Viinipiru on Espanjan Riojan ystävä, mutta huomaa syttyvänsä modernien pullotteiden kohdalla kalliimpia ja arvostetumpia Gran Reservoja useammin nuorista Crianzoista, joissa on toisinaan kaikki se, mitä herkullisuuteen tarvitaan ilman ylenpalttista uuttamista ja tammikäsittelyä. Jos Gran Reserva on tehty malttia ja varovaisuutta arvostaen, valitsen ruokapöytääni kernaasti sen, mutta valitettavan usein tammen määrän kasvaessa vaakakuppiin päätyy raskaamman hinnan lisäksi ylipainosta kärsivä maku.

Lan Gran Reservan tuoksu on kuin lämmin tuulahdus Marrakechin basaarista: tarjolla on kanelitankoa, lakritsijuurta ja viikunaa. Kellot alkavat kilistä päässä, kun mieleen nousee muistoja jouluisasta luumukiisselistä. Myös alkoholi nousee snadisti nokkaan.

Viinin maku on täyteläinen, taatelinen, samettisen pehmeä ja hapoiltaan pureskeltava. Pyöristyneet tanniinit tuovat kokonaisuuteen ryhtiä, eikä tyyliin kuuluva runsas tammitus häiriköi paletilla. Makumaailma on paahteinen ja jopa aavistuksen makea.

Seitsemässä vuodessa viini on kehittynyt yllättävän maltillisesti: komponentit ovat integroituneet, mutta Kafkamaiset muodonmuutokset kannattaa unohtaa suosiolla. Ekstraktion suhteen mennään niillä rajoilla, onko kyseessä jo liian täyteen ladattu hedelmäpommi. Itse tyytyisin vähempäänkin.

Miten tämän vetäisi yhteen? Lan Gran Reserva on laadukas Rioja, joka flirttailee onnistuneesti kansainvälisen tyylin kanssa. Viinin hinta-laatu on kohdillaan. Samettista sulavuutta ei häiritse edes sliipatun oloinen särmikkyyden puute; viini pysyy pystyssä horjumatta.

Toisinaan vähemmän on kuitenkin enemmän. Tästä syystä Viinipiru valitsee Lan Gran Reservaa mieluummin ruokapöytäänsä hieman rustiikkisemman, suuta kuivattavamman pullotteen Riojan kuuluisalta punkkualueelta. Piru ei kuitenkaan esitä vaadetta lopulliseen totuuteen, joten maista ja päätä itse, voiko karheus olla hiton sijasta hienous, joka on toisinaan tavoittelemisen väärti.

Advertisements
4 Comments Post a comment
 1. Nimetön #

  Samoja fiiliksiä gran reservoista suurena Rioja-fanina. Viimeisen kuukauden aikana olen ollut pettynyt 2001 Marques de Murrieta Castillo Ygay gran reserva Especialiin, 1998 Faustino I:een ja juuri lauantaina 1997 La Rioja Alta Gran Reserva 904:een. Ensimmäisestä en oikein saanut kiinni, toinen oli överi tammessaan ja hedelmässään, kolmas taas jopa kirpeä. Tuoksu taas on erityisesti Ygayssa ja 904:ssa ollut mieletön. LANin gran reserva taas ei mielestäni mene pahasti yli.

  syyskuu 27, 2010
 2. Viinipiru #

  Kiitti kommentista! Joo, Ygay oli myös mun mielestä jollain tapaa vähän hengetön esitys. Etenkin kun hinta oli muistaakseni kohtuu katossa. Montecillon Gran Reserva putoo aina. Tosin siinäkin otan mieluummin Reservan. Joka tapauksessa, Rioja on älyttömän hyvä tyyli, joka ei toivon mukaan hukkaa itseään ”Winespectator maailmaan” (härskiä panna vuoskymmenet jatkunut viinin globalisaatio yhden lehden piikkiin, mutta jollain tätä tyylisuuntaa pitää nimitellä, enkä keksi parempaakaan puuta, jota haukkua:), jossa jokaisen vuosikerran pitää olla muhkeampi ja painavampi kuin edeltäjänsä, jotta voidaan olla varmoja, että kehitys kehittyy.

  syyskuu 28, 2010
 3. lator #

  Näitä Riojan helmiä pitäisi saada kypsänä ruokapöytään. Onko antaa vinkkejä mistä vähintään 20 vuotta kypsyneitä Gran Reservoja voisi metsästää? Alkon tilausvalikoimassa on ainoastaan Ygay.

  syyskuu 29, 2010
 4. Viinipiru #

  Ei oo valitettavasti, oon tilannut Riojaa lähinnä muun maalaisten pullojen kyytipoikana suuremmista kaupoista. Jos joku tietää Riojoihin erikoistuneen luotettavan putiikin, kertokaa mullekin!

  syyskuu 29, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: