Skip to content

Tyrkyllä pukinkonttiin: Viisastu viinistä – Kansalaisen viinitieto

Kuinka kirjoittaa viinikirja nasevalla otteella, siten että se on sekä tupaten täynnä tietoa että hauska? Helpommin sanottu kuin tehty. Jos haluatte saada osviittaa siitä miten huvimaja paalutetaan peruskallioon, pankaa pukinkonttiin Juha Virkin uunituore viinikirja Viisastu viinistä. Se on mainio tekele.

 

 

Kirjan turhia keekoilematon linja käy selväksi jo ensimmäisessä luvussa, jossa Virkki paljastaa, että yksi syy nuoren miehen viini-innostukseen oli humalahakuisuus, ja vaikka viini on hänelle tätä nykyä muutakin kuin juopottelijan tekoväline, ei hän vieläkään pane pahaksi pientä hiprakkaa. Kunnioitettavaa julkivastarintaa suomalaisena kulttuurina tunnettua normatiivista painetta kohtaa.

Opus on rakennettu hauskasti. Kappaleiden vaihtumista siivittävät viiniaiheiset sitaatit, joita pistetään niin Victor Hugon, rokkibändi Oasiksen kuin Sidewaysin Milesinkin suuhun. Kappaleet pysyvät sopivan lyhyinä, eikä raskassoutuisuus pääse yllättämään edes kappaleessa, jossa ruoditaan pitkäpiimäisiksi tunnustettuja etikettimerkintöjä. Kirjaa lukiessa tuntee olevansa ennemmin löytöretkeilemässä nautintojen täyteisellä viinimantereella kuin hautautuneena pölyyn viiniviisauden kirjastossa. Valittu linja varmistetaan iskemällä potentiaalisesti informaatioähkyn aiheuttavien kappaleiden perään piristysruiskeena kieliposkessa koottuja listauksia, joissa luetellaan muun muassa viinejä, joiden etiketissä on elukka tai urheilun ja viihdealan julkkikset, jotka ovat mällänneet rahojaan viinitilan ostoon.

Viisastu viinistä on innostava pläjäys kelle tahansa viinistä kiinnostuneelle, joka ei syljeskele lasiin työkseen. Kyseessä ei ole koulukirjamainen luokittelu viininmaailmaksi kutsutusta poikkitieteellisestä konstruktiosta, vaan enemmänkin hallitusti rönsyilevä katsaus elämäniloiseen viinikulttuuriin. Vaikka Virkin opuksen ote on ilakoiva, sivuilla välitetty viinitietous on kohdillaan, jolloin lukija huomaa sivistyvänsä kuin itsestään. Pariin sataan sivuun on saatu mahdutettua paljon asiaa. Eikö kaikkien viiniharrastuskirjojen tulisi olla tällaisia?

Disclaimer: kustantaja postitti kirjan arviointikappaleena

Advertisements
2 Comments Post a comment
 1. Kissa kiitoksella elää, ja tästä tuli muutama elämä lisää. Viisastu viinistä jatkaa elämiään paitsi toivottavasti uusina, vinkattujen viinien osalta päivitettyinä painoksina myös Facebookissa hakusanalla Viisastu viinistä: vinkkejä, uutisia ja muuta mukavaa. Joten aussipoeetti Nick Cavea siteeraten: Dig! Lazarus! Dig!
  Mielelläni vastaan kysymyksiin tässäkin, elleivät ne vain koske parasta kinkkuviiniä.
  t. Juha

  joulukuu 11, 2010
 2. Lamppu #

  No vastaapa Juha vaikka tähän: Jos muut reunaehdot on vakioitu, tuleeko halvasta viinistä pahempi krapula kuin kalliista? Omat empiiriset tutkimukseni eivät ole antaneet tyhjentävää vastausta. (Ilmeisesti otoksen määrä etenkin kallimpien viinien kohdalla ei ole ollut riittävä…)

  joulukuu 11, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: