Skip to content

Matkalla Turkkiin

Istun paraikaa lentokoneessa, matkalla digitaalisen viinikommunikoinnin konferenssiin, EWBC:een, joka järjestetään tänä vuonna Turkin Izmirissä. Nukuin aamulla melkein tunnin pommiin, koska aivoni eivät ilmeisesti halunneet herätä aamuneljältä, mikä mutkisti lähtöäni ja toi siihen pakokauhun vivahteen. Istun nyt kuitenkin Lufthansan pehmeässä penkissä, hieman vanhentuneena, tukka sekaisin ja melko lailla epätietoisena matkalaukkuni sisällöstä, mutta siitä viis. Pääasia että liikun kohti Turkkia 800 kilometriä tunnissa.

Jos totta puhutaan, en tiedä mitä odottaa Turkin viineiltä. Aikaisempi kokemukseni niistä rajoittuu kouralliseen viiniin, joita olen juonut lähinnä Helsingin turkkilaisissa ravintoloissa. Turkki on mysteeri, viinin mentävä musta aukk lännen ja idän leikkauspisteessä.

Mikäli päättelyssä edetään induktion keinoin yleistäen rajallisesta kokemuksesta, odotettavissa lienee yhtäältä varsin modernia ja persoonatonta suuren tuotannon viiniä, toisaalta ailahtelevaa, jopa tasapainotonta viiniä, joka ilmentää Turkin viinikulttuurin ristiriitaista tolaa.

Turkilla on pidempi historia viinin parissa kuin Italialla, Kreikalla tai Ranskalla ja sadoittain(!) omia rypälelajikkeita. Sitä pidetään yhtenä viinikulttuurin kehtona. Samalla Turkin viinikulttuuria voi pitää kehittymättömänä, mikä kylläkin sopii kehtoajatukseen, jos asiaa ajattelee. Enemmistöstä maan rypäleistä valmistetaan rusinoita, ei viiniä.

Turkki on tietenkin muslimaa, vaikka eräs maallistuneimmista sellaisista onkin. Hartailijat eivät käytä alkoholia, minkä vuoksi viiniltä puuttuu sosiaalinen siunaus. Imaamien ristiretki imailua kohtaan voimistui ilmeisesti modernismin ikeessä 1900-luvulla, mikä lienee rapauttanut maan mittavaa viiniperintöä tultaessa nykypäivään. Samalla Turkki on tunnelmaltaan sekulaari yhteiskunta, jonne nautiskelu istuu ongelmitta. Paikalliset viinintekijät ovat muslimeita, joten se siitä.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, löytyykö turkkilaisten viinien joukosta helmiä; todella herkullisia viinejä? Haluan uskoa, että löytyy, mutta seuraavat päivät näyttävät löydänkö valkoista valastani. On selvää, etten kaihda vaivaa penkoessani läpi tarjontaa usean päivän ajan.

Lupauduin nukkumaan hotellin sviitissä portviiniä mukanaan kantavan portugalilaisen ja viinihullun brasilialaisen kanssa. Puhumattakaan norjalaisesta, joka ei havaintojeni mukaan saa krapulaa edes tynnyrillisestä viiniä. Suurella todennäköisyydellä kaikki myöhäisillan jatkoilu tullaan metelöimään siellä missä minä yritän nukkua. Elän toivossa, että jacuzzi sijaitsee toisessa päässä lukaalia sängystäni päin katsottuna, mutta uskoni ei ole vahva.

Kone alkaa laskeutua… Määränpää häämöttää! Jatkan kirjoittelua jahka löydän siihen aikaa jossain välissä. Tiedoksesi vielä lopuksi: Alko etsii turkkilaista viiniä kympin kategoriaan. Turkista kuullaan vielä.

Advertisements
3 Comments Post a comment
 1. Jani Jokela #

  Merhaba,

  Parin viikon takaisen Turkin matkani jälkeen olen melko valmis heittämään kirveen kaivoon paikallisten viinien osalta. Toki teille on tarjolla varmasti laajempi kattaus paikallista osaamista joten toivon, että omat kokemukseni osoittautuivat vääriksi.

  Rakasta äitiäni lainaten ”kannattaa ostaa viinit lentokentältä, koska paikalliset viinit ovat surkeita.”

  marraskuu 8, 2012
 2. Viinipiru #

  Hah, hyvä policy. Mulla on itseasiassa vähän sellainen kutina, että joudun maistamaan aika monta shaibaviiniä tällä reissulla, et löydän jonkun hyvän. Mut en heitä _vielä_ kirvestä kaivoon. Jos en oo maanantaihin asti löytänyt mitään kelvollista, lupaan sanoa sen kiertelemättä

  marraskuu 8, 2012

Trackbacks & Pingbacks

 1. Härkää sarvista, Turkin viinit | Viinipiru – viiniblogi, joka vie koko käden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: