Skip to content

Juuri nyt – Suomalaisen keittiön uudet klassikot

Se on valmis! Käsikirjoitus on taitettu kirjaksi, painokoneet rullaamaan! Mutta mistä Juuri nyt keittokirjassa oikein on kyse? Pähkinänkuoressa: kirja sisältää reseptit ravintola Juuren maistuvimpiin annoksiin, ryyditettynä ravintolan perustaja Ilja Björsin ja Juuren kokkien tinkimättömällä ruokafilosofialla.

Se on valmis -tuuletuskuva

Se on valmis! Spessufiilis, kiitti koko tekijätiimille

Ehdin fanittaa Juuren meininkiä vuosien ajan ennen kuin tutustuin ihmisiin ravintolan takana ja päädyin lopulta tekemään heidän kanssaan kirjan. Tuntuu kuin noista ajoista olisi kulunut vuosikymmeniä. Vuonna 2004, jolloin Juuri avasi ovensa Korkeavuorenkadulle, en tiennyt päätyväni työskentelemään ruoan parissa. Olisin tuskin uskonut, jos joku olisi väittänyt, että tulen joskus kirjoittamaan viinistä.

Muistan silti alkuaikojen Juuresta elävästi kaksi seikkaa, jotka liittyvät sekä ruokaan että viiniin. Söin ravintolassa juureksia, kuten lanttua ja naurista, ensimmäisen kerran sitten lapsuuteni. Ne tekivät melkoisen vaikutuksen, koska olin elänyt uskossa, että kyse oli liki ruoaksi kelpaamattomista raaka-aineista, joihon edes koulujen keskuskeittiöt eivät koskeneet. Kirjan esipuheessa suomalaisen ruoan grand old man Markus Maulavirta paljastaa, että sai ensikosketuksen villiyrtteihin ravintola Juuressa. Se on jo jotain, jos on päässyt näyttämään aihepiirin jedimestarille jotain uutta.

Toisekseen muistan, että Juuren kauppaamat luomuviinit olivat poikkeuksellisen edullisia ja kummallisen maistuvia. Lasi ehtaa samppanjaa maksoi vaivaiset 7 euroa 40 senttiä, mikä mahdollisti satunnaisen kulinaarisen sikailun jopa opiskelijabudjetilla. Taisin tutustua Domaine Huetin viineihin Jasen viinilistan kautta, mistä on syytä olla kiitollinen.

Juuren ihmiset ovat poikkeuksellisia, monellakin tapaa. Kymmenen vuotta sitten villiyrtit, luomu, lähiruoka ja suomalainen keittiö olivat asioita, joille lähinnä hymähdeltiin. Luomuviinit olivat yhä epäilyttäviä ituhippijuomia. Tässä ilmapiirissä Juuren ravintoloitsijat Ilja ja Jase alkoivat puskea suurta kiveä eteenpäin ja rummuttaa suomalaisuuden puolesta. Menestyshän siitä tuli.

Tultaessa tähän päivään asetelma on kääntynyt päälaelleen, sillä oikeastaan kaikki Helsingin parhaat ravintolat vannovat kotimaisten raaka-aineiden nimiin ja kaatavat laseihin luomuviinejä. Kyse ei ole sellaisenaan Juuren perinnöstä, sillä Noma muutti pelilaudan monille kokeille, mutta pioneerin roolia on silti vaikea kiistää.

Oli suuri kunnia päästä ikuistamaan Juuren kymmenvuotinen tarina kansien väliin. Toivottavasti onnistuin haasteessa ja sain puserrettua sivuille edes osan siitä hengestä, joka on tehnyt Juuresta sen ravintolan, mikä se on. Iljan, Antin ja Jugin resepteistä homma ei ainakaan jää kiinni, koska tarjolla on aika uskomattomia juttuja, simppeleitä sapaksia unohtamatta.

Kirja julkaistaan vapun alla, 29.4., joten käykäähän poistamassa se kirjakaupoista!

 

juuri nyt

Advertisements
3 Comments Post a comment
 1. Ilja #

  maaliskuu 26, 2014
 2. Hienoa, tätä kirjaa on odotettu! Minullekin Juurella on suuri merkitys, se oli Juuren alkuvuosia kun kävin siellä ensimmäistä kertaa. Ja siitä seurasi oivallus ja elämys siitä, että ravintolaruuasta voi jäädä jälkikäteenkin ihan mielettömän hyvä ja hieno olo! Siihen aikaan tuntui, että kaikki paikat käyttivät valmiskastikepohjia, natriumglutamaattia (josta saan päänsäryn) ja kaikkea muuta hyvään ruokaan kuulumatonta: oli sittenkin paikka jossa sai oikeaa, hyvää ja oivaltavaa ruokaa. Mikään paikka ei vieläkään ole ohittanut Juurta sydämessäni, vaikka paljon hyvää on sen jälkeen tapahtunut. Näiden alkuvuosien jälkeen olen vienyt sinne syömään kymmenittäin ja kymmenittäin ulkomaalaisia vieraita, ja aina kaikki ovat olleet yhtä haltioissaan, kuten minäkin, edelleen 🙂

  maaliskuu 26, 2014
 3. Viinipiru #

  Sauvajyvänen, kiva kuulla että jollain muulla on samanlainen ”sukupolvikokemus” Juuren alkuajoilta. Se todella muutti jotain, kun ensimmäisen kerran söin sapaksia. Ravintolassa voi olla myös tällaista, teeskentelemätöntä, herkullista ja järkevän hintaista, ajattelin. Toinen mullistava kokemus oli ensimmäinen kerta Demossa. Ai ai ai, ne kolme ruokalajia tuntuivat maailman parhailta, etenkin kun tilasin ensimmäistä kertaa ikinä kokonaisen menun ja vielä omilla pikkurahoillani 🙂

  maaliskuu 27, 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: